İslam âleminin her yıl, gelişini sevinçle karşıladığı Ramazan ayı, Mu¨slu¨man toplumların her bir cu¨zu¨ için birbirinden farklı ve rengârenk tecru¨beleri barındırıyor. Tu¨m bu renkliliğin, canlılığın, ku¨ltu¨rel çeşitliliğin yanı sıra Ramazan, du¨nyanın neresinde olursa olsun, her bir Mu¨slu¨man için ortak bir değeri ifade ediyor. Coğrafya, tarih ve ku¨ltu¨r; insanı yaşadığı toprakların alışkanlıklarıyla çevrelemeseydi acaba zihinlerde Ramazan’a dair ne gibi hatıralar olurdu?
Ramadan Mubarak, du¨nyanın farklı coğrafyalarında Ramazan u¨zerine kaleme alınmış mektupların bir araya getirildiği; okurunu, Endonezya’dan Filipinler’e, Arjantin’den Bangladeş’e her kıtadan 30 u¨lkede yaşayan Mu¨slu¨manların ortak Ramazan tecru¨besine şahit kılan bir çalışma. Yalnızca Ramazan’ı değil, mektupların geldiği u¨lkelerdeki gu¨ndelik yaşamın en ince detaylarından su¨zu¨len gelenek-görenekleri, ku¨ltu¨rel mirası, yeme-içme alışkanlıklarını, sofra adaplarını zengin birikimleriyle ele alan bu kitapta kimi zaman bir sofraya konuk olacak, kimi zaman yaşam şartlarının olumsuzluklarını Ramazan ayının iklimiyle göğsu¨nde yumuşatanlarla bağ kuracaksınız. Kâh Kanadalı Mu¨slu¨manlarla teravih namazında yan yana gelecek kâh İsveç’te bir mu¨htedinin yirmi saat nasıl oruç tuttuğuna ya da Arjantin’de bir Katoliğin Ramazan’a duyduğu özleme tanık olacaksınız. Tu¨rkiye’de sahur vaktinde duyulan davul sesinin, yerini bazı u¨lkelerde siren seslerinin ya da anonsların alışına şaşırıp Endonezya, Ürdu¨n gibi u¨lkelerde okul ve iş saatlerinin Ramazan ayına göre nasıl du¨zenlendiğini okuyacaksınız.
Bazen birbirinden oldukça farklı âdetleri aktaran bu mektuplar; iftarların, sahurların, teravihlerin, bayrama ulaşmanın yaşattığı sevinç, özlem ve mutlulukta Mu¨slu¨manlara kardeşliklerini hatırlatırken onların ku¨ltu¨rel çeşitlilikleriyle bir ipe tutunmalarını sağlayan ortak hikâyelerini gözler önu¨ne seriyor.