Metin her şeyden önce bir yapıdır. Bu yapıda, yalnızca metnin yapısal örgüsü değil, aynı zamanda onu çevreleyen dış gerçeklik de söz konusudur. Metinsellik sözcükler arası bağıntıların yanı sıra, kesitler arası ilişkilerden de doğmaktadır. Kendi içinde hiçbir şey ifade etmemekte ancak dünya bilgisi ile kurulan bağlantı sonucu bir anlam kazanmaktadır. Bu bağlamda da gerek biçim gerek anlam düzeyinde üretimsellik olgusunun simgesi olarak farklı biçimler ve farklı anlamlar taşımaktadır.
Metin Çözümlemeleri adlı kitapta yer alan metinler, tekrar okunmuş, altüst edilmiş, çözümlenmiş, ayrıştırılmış, yeniden üretilmiş ve inşa edilmişlerdir. Çözümlemeye ya da yeniden okunmaya alınan metinlerin bağıntıları, anlam kaynağına yaslanarak, eriştiği her yeni noktada, kendini yeniden üretmekte ve yeniden yorumlanabilecek duruma gelmektedir. İnsanoğlunun adeta bitmeyen uğraşısı olarak nitelendirebileceğimiz metin çözümlemeleri, bir yandan metnin nasıl eklemlendiğini çözümlerken, diğer yandan kurguyla gerçeklik izleniminin örtüştüğü alanı da ortaya koymaktadır.
Kendi alanlarında yetkin akademisyenlerin eseri olan Metin Çözümlemeleri, okuru da oyuna dahil ederek ona önemli bir sorumluluk yüklüyor... Önceden kazandığı bilgi ile metin arasında kuracağı ilişki becerisini geliştirme sorumluluğu...