Set içindeki kitaplar:
• Gulyabani
• Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
• Şık
• Efsuncu Baba
• Şıpsevdi
• Mürebbiye
Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyan Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koyar, olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en beğenilen yapıtlarını Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u dizisinde bir araya getirerek günümüz Türkçesiyle sunuyoruz. Seçkideki tüm yapıtlar İstanbul’un sokaklarına açılıyor. Beyoğlu, Aksaray, Üsküdar, Haydarpaşa, Erenköy derken Hüseyin Rahmi’yle birlikte İstanbul’u sokak sokak gezmeye başlıyorsunuz.
Şık
İlk olarak Tercüman-ı Hakikat adlı gazetede tefrika edilen ve yazarın ilk romanı olan Şık, Batının gerçek değerleri yerine onun zevk ve eğlencesini, kılık kıyafetini taklit eden kişilerin düştüğü gülünç durumları konu almaktadır.
Şıpsevdi
Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilen Şıpsevdide Tanzimat sonrası dönemin zihniyetini çarpıcı biçimde yansıtan Hüseyin Rahmi Gürpınar batılılaşmayla birlikte trajik bir şekilde ikileşen toplumun çelişkilerini sergiler.
Gulyabani
Gulyabani, 1913 yılında basılan, insanların bilimsel düşünceden uzaklaştıkça nasıl kolaylıkla kandırılabileceğini anlatırken eleştiri okları batıl inançlara yönelten bir roman. 1975 yılında Ertem Eğilmez tarafından Sür Kardeşler ismiyle sinemaya da uyarlanmıştır.
Efsuncu Baba
Efsuncu Baba, gerçeklerle bağını yitirmiş bir kişinin batıl inançların içinde kaybolup karşısına çıkan her şeyi kendine gönderilen bir işaret olarak algılaması ve hurafelerin içinde bir o yana bir bu yana savrulması üzerine bir roman.
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanı 1910 yılında Halley kuyrukluyıldızının dünyaya çarpma olasılığına karşı kopartılan felaket senaryoları üzerine kurulu. Bu felaket senaryoları üzerinden gelişen olaylara karşı Hüseyin Rahmi’nin bakış açısı, kitabın başındaki şu cümlede gizli: “İnsanların korktuklarından çok, korkmadıkları şeylerden korkunuz”
Seçkideki tüm kitaplar ince bir mizah anlayışı ve Hüseyin Rahmi’nin iğneleyici dili ile yoğrulmuş. Kitaplardaki diyaloglar, sokaktaki günlük konuşmalardan alınmış gibi gerçekçi. Romanlardaki eleştirel bakış açısı dünümüze olduğu gibi bugünümüze de ışık tutacak nitelikte. Kitapları okurken yabancı özentisiyle alay eden Hüseyin Rahmi’nin kendi kültürümüzdeki eksiklerimize karşı da eleştirel bir bakışla yaklaştığını görüyoruz. Ahlak bekçilerinin kendi evlerinde ne dolaplar çevirdiğini açık bir dille anlatan Hüseyin Rahmi cinlere, perilere, ahlak bekçilerine, şarlatanlara karşı bilimin ve hakikatin yanında yer alıyor.
Mürebbiye
“Gönül kurduğu aşk sarayını yıkılmış görmektense, bazı gerçekleri çiğnemekten çekinmez.”
Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyanHüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koy