Adam Smith Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları - Valentin İvanoviç Yakovenko - Dorlion Yayınları

110.00 TL
9786052496848
Temin Edilebilir
Giriş Yapınız

Ürün satın almak için
lütfen üye girişi yapınız.

Ürün Açıklaması

Adam Smith (16 Haziran 1723 – 17 Temmuz 1790), İskoç filozof.
Genellikle etik problemleri üzerine filozofluk yapması nedeniyle ekonomik açıklamalarında asıl işinin etkileri yoğun görülür. Ekonomide ve doğal olaylarda bir düzen olduğunu ve bunun gözlem ve ahlâk hissi ile tespit edilebileceğini söyler.
Adam Smith, İskoçyanın Kirkcaldy şehrinde çalışan bir gümrük denetleyicisinin oğlu olarak dünyaya geldi. Kesin doğum tarihi kayıtlarda olmasa da 5 Haziran 1723te, babasının ölümünden 6 ay sonra vaftiz edilmiştir. Yaklaşık 4 yaşlarında bir çingene çetesi tarafından kaçırılmış, ama kısa zamanda amcası tarafından kurtarılıp annesine geri teslim edilmiştir. Smith bu sıkıntıyı kısa sürede atlatıp annesi ile eski yakınlığını kısa zamanda yakalamıştır.
On dört yaşında Glasgow Üniversitesinde ahlak felsefesi konusunda, Francis Hutchesonın yanında eğitim görmeye başlamıştır. Özgürlük, hukuk ve ifade özgürlüğü konularındaki tutkusu burada alevlenmiştir. 1740 yılında Oxforddaki Balliol Kolejinde okumaya başlamış fakat 1746 yılında okulu terkedip Oxfordun imtiyaz denetimi konusunda eleştirmenlik yapmaya başlamıştır. 1748 yılında Edinburgh Üniversitesinde Lord Kamesin koruması altında kamu konferansları vermiş, konuşma sanatı ve belles-lettres konularına değinmiştir. Sonraları servet yönetimi konusunu ele almış ve bu dönemde, yani yirmili yaşlarının sonlarına doğru, daha sonra Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations adlı kitabında dünyaya açıklayacağı doğal özgürlüğün açık ve basit sistemi konusuna el atmıştır. 1750 yılı civarlarında ileride çok yakın arkadaş olacağı David Hume ile burada tanışmıştır. İskoç Aydınlanmasının ortaya çıkışında önemli rol oynayan diğer arkadaşları ile Edinburgh Poker Kulübünün müdavimi olmuştur.

Sayfa:
104 Sayfa
Kağıt:
2. Hamur Kağıt
Boyut:
13.50x21.00 cm
Basım Yılı:
Haziran 2021
Barkod:
9786052496848