5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu - Halil Özdemir - Adalet Yayınevi

310.00 TL
9786052646168
Temin Edilebilir
Giriş Yapınız

Ürün satın almak için
lütfen üye girişi yapınız.

Ürün Açıklaması

Genel olarak 1.10.2008 tarihinde yürürlügˆe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sagˆlık Sigortası Kanunu, daha önce yürürlükte bulunan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 2925 sayılı Tarım I·s¸çileri Sosyal Sigortalar Kanunu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Digˆer Bagˆımsız Çalıs¸anlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalıs¸anlar Sosyal Kanunu, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandıgˆı Kanununu ile bazı kanunları veya maddelerini yürürlükten kaldırmıs¸tır.

5510 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılan birçok Kanun bir Kanunda birles¸tirilmeye çalıs¸ılmıs¸ ise de bu Kanun da zaman içerisinde defalarca degˆis¸ikligˆe ugˆramıs¸tır.

Temel kanun olan 5510 sayılı Kanunun, 83 ayrı kanun ve KHK ile birçok maddesi degˆis¸ti. Sosyal alanda devamlı degˆis¸iklik yapma ihtiyacı, beraberinde yasal degˆis¸iklikleri de zorunlu kılmaktadır. Sosyal güvenlik hukukunun zor tarafı, yürürlükten kalkan hükümlerin yıllar sonra da uygulanır olmasıdır. Sosyal güvenlik hukukunda yürürlükten kalkan kanun maddesi yoktur. Sosyal güvenlik hakkının dogˆdugˆu tarihte yürürlükte bulunan her kanun maddesi uygulanmaya devam etmektedir. Bu nedenle yasalara ulas¸madaki zorluk ve mevzuattaki dagˆınıklık, uygulayıcılar açısından büyük bir sorun tes¸kil etmektedir.

Bu çalıs¸mamızda 5510 sayılı Kanunun son halinin yanında degˆis¸ikligˆe ugˆrayan tüm maddelerin önceki hallerine de yer verilmis¸tir. Sosyal güvenlik hukukundan kaynaklanan ihtilafların çözümünde öncelikle yeterli ve tam mevzuata ulas¸ılması, akabinde olaya hangi mevzuatın uygulanması gerektigˆinin tespiti gerekir. Bu nedenle yürürlükte ve mülga birçok kanun ve degˆis¸iklik yapan kanun metinlerinin hep bir arada bulundurma zorunlulugˆu vardır. Uygulayıcının bir dedektif gibi degˆis¸en kanunların izini sürmesi gerekir.

Bu kanun çalıs¸mamızın uygulayıcıya kolaylık sagˆlayan özellikleri s¸unlardır.

*  5510 sayılı Kanunda yapılan degˆis¸iklikleri izleyebilmek amacıyla madde, fıkra, cümle ve ibarelerde yapılan degˆis¸iklikler parantez içinde gösterilmis¸tir.

*  Degˆis¸ikligˆe ugˆrayan kanun metinlerinin önceki tüm metinleri, kademeli olarak dipnotta belirtilerek uygulayıcıya hangi yasa metninin uygulanacagˆı hususunda kolaylık sagˆlanmıs¸tır. Kanunda, yürürlükte bulunan ve yürürlükten kalkan tüm maddeler bir arada görülebilir. Maddelerin hangi tarihler arasında yürürlükte kaldıgˆına ilis¸kin ve 5510 sayılı Kanunu degˆis¸tiren kanunların Resmî Gazetede yayımlandıgˆı tarihleri gösteren liste ise bas¸ta gösterilmis¸tir.

*  5510 sayılı Kanunun iyi yorumlanabilmesi için, maddelerin kars¸ılıgˆı olan ve yürürlükten kaldırılan ilgili kanun madde numaralarına “kars¸” ibaresi ile yer verilmis¸tir

* 5510 sayılı Kanunda ek maddeler ve geçici maddeler de vardır. Kanunun normal maddeleri, ek maddeleri ve geçici maddeleri, uygulama açısından birbiriyle irtibatlıdır ve hep birlikte degˆerlendirildigˆinde sagˆlıklı bir sonuca ulas¸ılabilir. Bu nedenle madde metinleri altında o maddeyle irtibatlı maddeler “Bkz” ibaresi ile gösterilmis¸tir.

* Anayasa Mahkemesi tarafından iptale ugˆrayan kanun hükümleri, kanun metni içinde veya dipnot olarak gösterilmis¸tir. Ayrıca Anayasa Mahkemesine iptal davası açılıp da ret edilen veya halen Anayasa Mahkemesinde derdest bulunan davalar da kanunda dipnot olarak gösterilmis¸tir.

* 55

Sayfa:
296 Sayfa
Kağıt:
2. Hamur Kağıt
Boyut:
14.00x20.00 cm
Basım Yılı:
Kasım 2023
Barkod:
9786052646168